Burleski ei ole vain naisten taidetta

Tiesitkö, että Suomessa on enemmän burleskitanssijoita kuin missään muualla maapallolla? Olet varmasti nähnyt kauniin, kiusoittelevan burleskinaisen, mutta burleski taiteena sopii erinomaisesti myös miehille. Miesten burleskia kutsutaan usein boyleskiksi. Tästä on kuitenkin muitakin variaatioita kuten esimerkiksi manleski. Draglesk taas sekoittaa sukupuolikäsityksiä ja tuo lisää kirjoa burleskiin.

Miesten burleski on varsin uutta ja burleskin historia on lyhyt tällä saralla. Harrastajien mahdollisuudet ovat avoimet, koska rasitteita ei ole eikä kukaan ole näyttämässä, mikä on oikea tapa tehdä miesburleskia. Joitakin eroavaisuuksia löytyy mies- ja naisburleskin välillä. Miesten fysiikka on erilaista joten erovaisuuksia tanssiliikkeissä voi löytyä. Näyttävät asut ja erikoiset taitelijanimet löytyvät kaikkien esiintyjien joukosta sukupuolesta riippumatta.

Burleskimies rikkoo rajoja ja irtautuu nykymuotista

Miksi sitten Suomessa miehet ovat niin helposti löytäneet burleskin mielenkiintoisen maailman? Yksi syys voisi olla se, että moderni mies haluaa murtautua ulos nykymuotista. Miehen kehonkuva on hyvin sidottu jopa Suomessa, missä meillä on tunnettuja miestanssiryhmiä kuten Scandinavian Hunks. Esiintyjien tärkeä pointti on heidän ulkonäkö, joka on timmi ja treenattu. Juuri tätä käsitystä burleskimiehet yrittävät rikkoa ja burleskiesityksessä voit nähdä lavalla keski-ikäisen miehen, jolla ei ole mitään asiaa Scadinavian Hunks – tanssiryhmään.

Bent van der Beulle – yksi tunnettu miesburleskitanssija

Ihmisten mielikuvat voivat olla typeriä ja stereotyyppisiä, silloin kun puhutaan burleskimiestanssijoista. Burleski on kuitenkin vain yksi taidemuoto, joka pyrkii ilmaisemaan itseään. Monet burleskitaiteilijat käyttävät sukupuolta ja seksuaalisuutta tarinan kehyksenä.

Bent van der Beulle, joka on yksi tunnettu burleskimiestanssija kertoo, että jokainen burleskiesiintyjä on objekti siinä missä näyttelijäkin. Bent van der Beulle kokee burleskin roolileikkinä sukupuolten välillä ja uskoo, että sillä miksi artisti itsensä kuvastaa, ei ole väliä. Artisti uskoo, että burleskinumero ei voi olla koskaan täysin valmis, koska burleskissa otetaan paljon yleisökontaktia ja esitys rakentuu sen varaan. Ongelmana hän näkee sen, että yleisö ei aina halua tai uskalla olla mukana burleskiesityksessä ja se tuo haasteita. Burleskiesitystä ei koskaan pitäisi ottaa liian vakavasti, vaan on normaalia ja odotettavaa sen olevan iloista sekoilua, jossa rinnoissa pyörii tupsut ja yleisö kirkuu naurusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *