Parhaat burleskitanssijat kautta aikain

Upea ja viettelevä burleski on kokenut nousukausia ja hiljaisempia hetkiä, kunnes joku valovoimainen tähtitanssija nostaa lajin taas uuteen valokeilaan. Gypsy Rose Leestä aina Dita Von Teeseen, burleskitanssijat ovat muokanneet esitystensä tyyliä ja koko viihteen lajia uudelleen ja uudelleen. Paljetit, höyhenet ja pitsi – burleskitanssijat tietävät miten kunnon show järjestetään. Nykypäivänä burleskin arvostus on korkealla ja tähdet, kuten Dita Von Teese innoittaa uusia harrastajia lajin pariin.

Kun burleski saavutti suosiotaan ensi kertaa Britanniassa myöhäisellä 1800 -luvulla, laji oli melko lailla erilainen kuin nykyinen versio. Burleski viittaa espanjankieliseen sanaan “burla”, eli vitsi. Historiallisesti burleskiesitykset ovat pursuilleet huumoria ja ovatkin usein ivanneet kirjallisuutta tai muita taiteen muotoja. Vaikka jo tuolloin vaatteiden riisuminen saattoi kuulua esitykseen, sitä ei harrastettu samalla tavalla kuin nykyään.

Gypsy Rose Lee

Gypsy Rose Lee tunnetaan ehkä yhtenä burleskin parhaista vaatteita riisuvista artisteista. Rose Louise Hovick nousi tähteyteen 1930-luvulla miltei vahingossa, kun hän tanssi lavalla ja hänen asunsa olkain irtosi. Tämän ansiosta koko puku valahti lattialle. Hovick huomasi yleisön reaktion ja käytti jatkossa vaatteiden riisumista ohjelmanumeroissaan. Hovick tanssi neljä vuotta New Yorkin Minsky’s Burlesque -teatterissa ennen kuin lähti tavoittelemaan tähteytensä seuraavaa tasoa Hollywoodiin vuonna 1937.

Sally Rand

Sally Randin ura koki monta käännettä, kunnes hän saavutti suosion burleskitanssijana vuonna 1933. Ennen tanssiuraansa Rand ehti karata tivolin matkaan ja työskennellä tupakan myyjänä, tanssijana sekä mallina. Rand ponnahti kuuluisuuteen esittämällä “Lady Godiva” -esityksensä Chicago World Fair -tapahtuman ulkopuolella vuonna 1933. Esitys johti nopeaan pidätykseen paljastelun vuoksi. Sally Rand tunnetaan myös höyhentansseistaan, joiden aikana yleisö ei koskaan voinut olla varma, oliko hän höyhenien takana alasti.

Dita Von Teese

Dita Von Teese on burleskilavojen suurimpia nimiä tänä päivänä. Hänen uransa alkoi 1990-luvulla, ja häntä kutsutaankin lempinimellä Burleskin Kuningatar. Von Teesen kenties tunnetuin esitys nähtiin New York Academy of Art -lavalla. Esiintyjä oli pukeutunut 5 miljoonan dollarin arvoisiin timantteihin. Muuta hänellä ei ollut esityksen aikana yllään. Von Teese on nähty myös tanssimassa suuressa martinilasissa sekä maailman suurinten höyhenten takana. Hänet tunnetaan myös Marilyn Mansonin entisenä vaimona.